Какво прави YouTube
Искаме мрежата да бъде по-бърза за всички. Ето какво правим за това.
Високо качество на поточното предаване винаги, когато е възможно
(адаптивна скорост на предаване)
  • При адаптивна скорост на предаване разделяме всеки видеоклип на множество сегменти (обикновено с продължителност само няколко секунди) за всяко налично качество на видеоклипа.
  • YouTube разпознава доколко плавно се възпроизвежда видеоклипът и регулира качеството, вземайки предвид временните колебания в капацитета или претоварването. Това може да се изразява в множество решения, които трябва да се вземат в реално време, за да се открие най-добрият начин за възпроизвеждане на един видеоклип.
  • Например, ако се отдалечите от Wi-Fi маршрутизатора си, видеоклипът може да превключи от 720p до 480p с отслабването на сигнала.
YouTube се приближава до вас
(мрежова работа и кеш)
  • Инвестирали сме милиарди долари в капацитета и инфраструктурата, необходими за достигането на услугите ни възможно най-близо до доставчика ви на интернет услуги, при това безплатно.
  • Имаме правило за отворено взаимодействие във вътрешната си мрежа, което означава, че се свързваме директно с всеки доставчик, който може да достигне нашите 70 точки на присъствие в целия свят безплатно.
  • Често разполагаме сървъри в мрежата на вашия доставчик на интернет услуги, като значително намаляваме разстоянието, което видеоклипът трябва да измине, и свеждаме до минимум вероятността от претоварване.
  • Непрекъснато мащабираме инфраструктурата си и включваме усъвършенствани алгоритми за управление на трафика, които го пренасочват бързо в случай на спиране на електрозахранването, ограничения на капацитета или влошена ефективност.
По-големи хитове с по-малко битове
(кодеци)
  • Както всички други, компресираме видеоданните, за да могат ефективно да се предават по интернет.
  • В YouTube работим неуморно върху подобряването на качеството на поточното предаване за видеоклиповете, които могат да се предават с възможно най-малко данни, оптимизирайки наличната технология за компресиране и налагайки нови подходи.
  • Разработваме нови формати, като WebM, за да ви предложим дори по-висока разделителна способност при по-нисък капацитет.
Отчет за качеството на видеоклиповете
Вижте резултатите за качеството на видеоклиповете за доставчиците на интернет услуги близо до вас.
Методологията
Научете какво е необходимо, за да бъдете удостоверен от YouTube доставчик на интернет услуги с HD качество.
Поддръжка на YouTube
Съвети за отстраняване на неизправности с цел подобряване на възпроизвеждането на видеоклипа.