Gå til indhold

Chromebooks kan også benyttes af personer med nedsat funktionsevne

Chromebooks har nyttige hjælpefunktioner, der er udviklet med et inkluderende design for øje og på baggrund af brugerfeedback, så personer med nedsat funktionsevne får de værktøjer, de kan bruge til at lære, spille og kommunikere.

Skærm og visuelt indhold

Udviklet for at forbedre synligheden af visuelt indhold

Personer, der er blinde eller har stærkt nedsat syn, kan bruge følgende funktioner for at få mest muligt ud af deres Chromebooks.

En kvinde sidder på en sofa og klapper sin førerhund

Browserzoom

Browserzoom giver personer med nedsat syn mulighed for at forstørre deres browservindue, uden at noget andet, f.eks. faner og ikoner, ændrer størrelse.

Skærmstørrelse

Brugerne kan forstørre al tekst og alt visuelt indhold på skærmen og nemt gendanne standardindstillingerne, hvis det er nødvendigt.

Forstørrelse af fuld skærm

Zoom ind på Chromebooks for at se nærmere på tekst og billeder. Forstørrelse af fuld skærm på Chromebooks gør det nemmere at se indhold på skærmen ved at forstørre standardstørrelsen op til 20 gange.

Fastgjort lupvindue

Det er ikke alle, der har brug for at ændre hele den visuelle brugeroplevelse. Med det fastgjorte lupvindue kan personer med nedsat syn vælge kun at forstørre den øverste tredjedel af skærmen, mens resten af skærmen tilpasses, så den passer ind i den nederste del.

Skriftstørrelse

Chromebooks giver personer med nedsat syn mulighed for at justere skriftstørrelsen, så tekst bliver nemmere at læse, uden at noget andet på skærmen ændrer størrelse.

Stor musemarkør

En større markør kan gøre en stor forskel. Med en Chromebook kan du forstørre musemarkøren, så den bliver nemmere at se.

Byt om på farver med en hurtig tastaturgenvej

Tilstanden Høj kontrast bytter om på farverne, så det bliver nemmere for folk med stærkt nedsat syn eller brugere, der arbejder i lyse omgivelser, at læse indholdet på skærmen. Den kan også reducere genskin på skærmen, så du får en mere behagelig oplevelse, uanset hvor du er. Aktivér tilstanden ved hjælp af genvejen Ctrl+søgetasten ( ) +H.

En åben Chromebook viser startskærmen med standardkontrast.

Lyd og tekstning

Funktioner udviklet til døve og hørehæmmede brugere

Chromebooks har funktioner, der gør det nemmere for døve og hørehæmmede brugere at bruge teknologi.

To kvinder har en tegnsprogssamtale om en artikel i et magasin.

Tilpas typografien for tekster

Du kan nemt justere størrelsen, farven og skrifttypen for tekster til hørehæmmede, så de passer til dit behov. Vælg "Undertekster" i indstillingerne for hjælpefunktioner på din Chromebook for at opdatere disse funktioner.

Monolyd

Hørehæmmede personer kan vælge Monolyd for at afspille den samme lyd via begge højttalere, så de ikke går glip af indhold med stereolyd. Vælg "Monolyd" i indstillingerne for hjælpefunktioner på din Chromebook for at bruge denne funktion.

Oplæsning

Værktøjer med talefeedback til personer med stærkt nedsat syn, eller som er ordblinde

Værktøjer til talefeedback på Chromebooks giver personer (især dem med stærkt nedsat syn eller dem, som er ordblinde) mulighed for at få mest muligt ud af teknologien.

En ældre person sidder i en blå sofa og skriver på en åben Chromebook, som ligger i vedkommendes skød. En stok ligger til venstre for personen.

ChromeVox

Chromebooks indbyggede skærmlæser, ChromeVox, hjælper personer, som er blinde eller har stærkt nedsat syn, ved at få computeren til at oplæse det, de fokuserer på med musen eller tastaturet. Chromebooks kan også bruges med en opdaterbar brailleskærm.

Tekstoplæsning

Med Tekstoplæsning kan du vælge, hvilke sætninger eller afsnit på skærmen, der skal læses højt. Når ChromeOS læser de valgte ord højt, fremhæves hvert ord visuelt, hvilket er særligt nyttigt for personer, der er ordblinde, brugere, der er ved at lære et nyt sprog, m.fl.

Indstillinger for oplæsning

Indstillingerne for oplæsning giver brugerne mulighed for at tilpasse stemme, talehastighed, toneleje, lydstyrke og meget mere, så de får en bedre brugeroplevelse.

Motor

Flere måder at angive oplysninger på

Personer, der er bevægelseshæmmede eller har nedsat bevægelighed i fingrene, kan bruge Chromebooks takket være de funktioner, der er udviklet til lige netop dem.

En person med langt hår og briller sidder i en kørestol ved et bord og kigger på en åben Chromebook på et kontor.

Skærmtastatur

Brugerne kan angive oplysninger på Chromebooks på andre måder end ved hjælp af et traditionelt tastatur. Det kan være via et skærmtastatur, en mus, et tilknyttet joystick, en touchskærm eller håndskrift.

Indstillinger for touchplade

For at gøre det nemmere at klikke kan personer med nedsat bevægelighed i fingrene tilpasse indstillingerne for touchpladen for at aktivere funktionerne Automatiske klik, Tryk og træk eller Tryk-hurtigt-for-at-klikke.

Indstillinger for fysisk tastatur

Tilpas, hvordan Chromebooks fysiske tastatur skal reagere ved berøring.

Træge taster

Træge taster kan hjælpe personer med nedsat bevægelighed i fingrene med nemmere at bruge tastaturgenveje. Med denne funktion kan brugerne nøjes med at trykke på én tast ad gangen i en bestemt rækkefølge for at aktivere en tastaturgenvej i stedet for at holde flere taster nede på samme tid.

Skriv ved hjælp af din stemme med Diktering

Funktionen Diktering på Chromebooks giver brugerne mulighed for at indsætte tekst i ethvert felt ved hjælp af stemmen. Diktering er særligt nyttigt for personer, der er bevægelseshæmmede eller har nedsat bevægelighed i fingrene, og andre, der har brug for at hvile fingrene. I indstillingerne for hjælpefunktioner på din Chromebook skal du vælge "Aktivér diktering (tal for at skrive)" under "Tastatur og tekstindtastning".

En åben Chromebook viser, hvordan funktionen Diktering fungerer.

Sådan aktiverer du
hjælpefunktionerne på Chromebooks

Trin 1

Gå til dine indstillinger

Trin 2

Gå til bunden af menuen, og vælg "Avanceret"

En mere tilgængelig digital verden

Elev, der bruger en Chromebook

Google for Education

Selvom eleverne befinder sig i samme undervisningslokale, lærer de på forskellige måder. Derfor er Google for Education-produkter, herunder Chromebooks og Google Workspace for Education, udviklet med tilgængelighed for øje, så alle elever kan udnytte deres fulde potentiale.

Android-logo

Hjælpefunktioner i Android

Få flere oplysninger om hjælpefunktioner i Android.

David Tseng, Technical Lead for tilgængelighed i ChromeOS

Mød vores team

David Tseng, der er Technical Lead for tilgængelighed i ChromeOS, fortæller, hvordan han dedikeret sin karriere til at gøre det nemmere for personer med handicap at bruge teknologi.