A YouTube globális hálózattal rendelkezik.

A YouTube-videókat világszerte több példányban is tároljuk, így mindig az a video-adatfolyam indul el, amely a legközelebb van hozzád.

Mindig a legrövidebb, legközvetlenebb útvonalat választjuk.

Ha a lejátszás lehetőségre kattintasz, a YouTube a videoadatokat a lehető leghatékonyabb útvonalon viszi át az internetszolgáltatódnak. Egyes kivételes esetekben előfordulhat, hogy nem tudjuk a legrövidebb útvonalat használni.

Ezt egyedül nem tudjuk megtenni.

Amikor az internetszolgáltatód megkapja a videót a YouTube-tól, akkor megkezdi a folyamat egyik igen fontos lépését: a videót a saját rendszerén keresztül átküldi az otthonodba. A szolgáltatónak biztosítani kell a megfelelő kapacitást a YouTube-tól kapott adatok átviteléhez. Ellenkező esetben a video-adatfolyam minősége romlani fog.

Végül a videónak el kell jutni otthonodba.

A videolejátszás teljesítményét az internetszolgáltató hálózatában fellépő torlódás mellett az otthonod és az internetszolgáltató közötti kapcsolat sebessége, Wi-Fi hálózatod beállítása és az otthoni hálózatod egyéb tulajdonságai – például az arra csatlakozó eszközök száma – is befolyásolhatja.

Az útvonal bármely részén előforduló torlódás befolyásolja a video-adatfolyam minőségét.

Ez a videolejátszás gyakori megszakadásához és videók képének elmosódottá válásához vezethet. Ha minden jól működik, akkor a HD-videók lejátszása is zökkenőmentes.