Evaluările reprezintă calitatea transmisiei video în flux la care vă puteți aștepta (cel puțin 90 % din timp) când vizionați conținut pe YouTube în rețeaua unui anumit furnizor de servicii de internet dintr-o anumită zonă.
Acest raport nu se bazează pe date doar de la un set restrâns de utilizatori, ci ia în calcul miliarde de videoclipuri YouTube vizionate în rețelele a mii de furnizori de servicii de internet.
Acestea sunt date anonime despre oricine vizionează conținut pe YouTube în rețeaua unui ISP.
Există mulți factori care pot afecta independent experiența utilizatorului pe internet, inclusiv (fără a se limita la) viteza conexiunii la internet, fiabilitatea rețelei de acces, disponibilitatea și caracteristicile de încărcare ale serverelor de aplicații și, în unele cazuri, configurația rețelei de la locuința utilizatorului. Măsurătorile individuale și izolate, precum viteza de acces și capacitatea serverelor, nu pot oferi o imagine completă a experienței reale a utilizatorului. Pentru măsurarea și cuantificarea experienței reale a utilizatorului de internet este necesară măsurarea completă a performanțelor la nivel de aplicație, ținând cont de toți factorii de influență.
Vă prezentăm aici o metodologie care vă permite să evaluați furnizorii de servicii de internet (ISP) cu privire la capacitatea de a transmite conținut video de pe YouTube, pe baza unor măsurători ale performanțelor susținute la nivel de aplicație. Ne propunem să vă oferim o evaluare relevantă, ușor de înțeles și care reflectă îndeaproape experiența din lumea reală a utilizatorului de internet.
O redare tipică a unui videoclip YouTube implică un client YouTube (player) care preia bytes video în flux de pe un server YouTube (CDN), în una sau mai multe solicitări (de exemplu, HTTP GET). Primul pas la stabilirea evaluărilor ISP este să măsurăm viteza susținută cu care acești bytes video sunt transferați de la server la client. Pentru a măsura rata de transfer la nivel de aplicație, pentru fiecare solicitare sunt înregistrate următoarele:
Pe baza acestor măsurători, rata de transfer la nivel de aplicație pentru o anumită solicitare („R”) este calculată folosind formula de mai jos. Fiecare solicitare măsurată este considerată o mostră a ratei de transfer la nivel de aplicație.
Evaluările sunt obținute cumulând mostre de rate de transfer la nivel de aplicație în etapa de măsurare. Această metodologie acceptă calcularea evaluărilor la diverse niveluri de detaliere pentru dimensiunile selectate. De exemplu, evaluarea unui ISP poate fi calculată pentru diverse intervale de timp (de exemplu, oră, zi, săptămână, lună) și/sau la diferite niveluri geografice (de exemplu, țară, metropolă, oraș).
Pentru o anumită perioadă de timp „T” (de exemplu, 30 de zile consecutive) și locație geografică „L” (de exemplu, San Francisco, CA, S.U.A.), evaluarea pentru un ISP „P” (de exemplu, Comcast) este calculată după cum urmează:
3) Definiți criteriile de evaluare: criteriile de evaluare a furnizorilor de servicii de internet sunt definite în ceea ce privește nivelul minim al volumului GAT necesar pentru fiecare nivel de evaluare. Deoarece această valoare are rolul de a reflecta consecvența și fiabilitatea rețelei furnizorului de servicii de internet, pragul trebuie stabilit la un nivel care reprezintă performanța susținută mai degrabă decât cea tipică (medie). În acest scop, am stabilit trei scale de evaluare: GAT-90 (90 % dintre solicitări peste prag), GAT-95 (95 % dintre solicitări peste prag), GAT-99 (99 % dintre solicitări peste prag) pentru a reflecta diferitele niveluri de fiabilitate.
Următorul tabel definește criteriile folosite pentru a stabili evaluarea finală a furnizorului de servicii de internet în metodologia noastră, folosind GAT-90. Nivelul de 90 % este ales după evaluarea atentă a performanțelor practice constatate în domeniu. Nivelul va reflecta strâns evoluția în timp a capacității rețelei.
Evaluările vizează rețelele, nu utilizatorii. Toate mostrele ratei de transfer la nivel de aplicație sunt complet anonime și niciun fel de informații despre utilizatori (de exemplu, browsere, cookie-uri, adrese IP) nu sunt stocate sau folosite direct în algoritmul de evaluare. Mai mult, dacă volumul cumulat al mostrelor pentru nivelul geografic și intervalul de timp selectate este sub un anumit prag, pentru a calcula evaluarea, algoritmul ar trece la utilizarea unor dimensiuni mai puțin fine (respectiv, cumulați după un nivel geografic și/sau interval de timp mai extinse), care îndeplinesc cerințele minime de dimensiune.