YouTube ima globalno omrežje.

V naših strežnikih po vsem svetu je na voljo več kopij videoposnetkov, zato da lahko začnemo pretakati videoposnetek z lokacije, ki je vam najbližja.

Izberemo najkrajšo, najbolj neposredno pot.

Ko sprožite predvajanje, YouTube prenese podatke o videoposnetku prek sistema do vašega ponudnika internetnih storitev (ISP) po najučinkovitejši možni poti. Včasih moramo zaradi izrednih okoliščin uporabiti manj neposredno pot.

Tega ne moremo storiti sami.

Ko ISP prejme vaš videoposnetek iz YouTuba, se začne njegova pomembna naloga prenosa tega videoposnetka prek omrežja do vašega doma. ISP mora poskrbeti za zadostno zmogljivost na mestu, kjer prejme podatke iz YouTuba. V nasprotnem primeru bo trpela kakovost pretakanja vašega videoposnetka.

Nazadnje mora videoposnetek prispeti do vašega doma.

Poleg zastojev v omrežju ISP-ja, lahko na zmogljivost predvajanja videoposnetka vpliva tudi širina povezave med ISP-jem in vašim domom, nastavitev vašega brezžičnega omrežja in drugi dejavniki v domu, kot je število priključenih naprav.

Preobremenjenost na katerem koli delu poti bo vplivala na kakovost pretakanja videa.

To lahko povzroči pogoste prekinitve in zrnasto sliko. Ko vse pravilno deluje, bi morali uživati v nemotenem predvajanju videoposnetka v visoki ločljivosti.