Chromebook fyller 10 år

Läs mer om ChromeOS, bläddra bland de senaste apparna och den senaste maskinvaran, kolla in några av höjdpunkterna från det senaste decenniet och se vart vi är på väg.

Nu sätter vi igång

Chromebook i dag

Chromebook har ChromeOS – ett snabbt, enkelt och säkert operativsystem som har utformats av Google. Chromebook finns i alla former och storlekar och har funktioner som hjälper dig att få saker gjorda snabbt och enkelt, samt appar som hjälper dig att vara produktiv och kreativ och ta del av underhållning.

Nya funktioner för Chromebooks 10-årsdag

Vi lanserar en rad nya ChromeOS-funktioner som underlättar arbete på flera enheter, gör det lätt att få saker och ting gjorda snabbt och mycket mer.

Uppgradera till en smidigare dator

Med funktioner som är utformade för att göra ditt liv enklare, till exempel lång batteritid, åtkomst offline och multiknappen.

Inbyggda säkerhetsfunktioner

Din data skyddas med funktioner som inbyggt virusskydd och säkert stöd för flera användare.

Klar att använda när du vill

Chromebooks startar på några sekunder och med automatiska uppdateringar* får du den senaste programvaran utan att bli avbruten.

*Se hur länge en enhet kvalificerar sig för uppdateringar på g.co/chromeosupdates/sv/.

Läs mer

Snabb och säker hårdvara

Chromebooks hårdvara kommer från ledande varumärken som Acer, ASUS, HP och Lenovo. Google har nära samarbeten med dessa partner för att se till att varje Chromebook startar på några sekunder, håller sig snabb över tid och kommer med inbyggd säkerhet för att skydda din data.

En Chromebook för varje uppgift

Välj bland en mängd former och storlekar, inklusive löstagbara och konvertibla Chromebook-modeller.

Få ännu mer gjort

Med nya kraftfulla förstklassiga Chromebook-modeller som är snabba, pålitliga och utmärkta för multitasking.

Håll dig uppkopplad

Håll dig uppkopplad oavsett var du befinner dig med nya laptops med alternativ för mobildataanslutning, till exempel Acer Chromebook Spin 513.

Upptäck produkter

Appar för nytta och nöje

Med appar från webben och Google Play Butik kan du öka produktiviteten, uttrycka dig kreativt och hitta mer underhållning.

Bli produktiv

Microsoft® Word, Excel®, PowerPoint® och Google Workspace hjälper dig när du jobbar. Samarbeta med appar för videosamtal som Google Meet eller Zoom.

Var kreativ

Redigera foton med Adobe Lightroom, BeFunky och designappar som Canva och Adobe Spark. Skapa videor med Clipchamp och WeVideo.

Skaffa spelen du gillar

Spela de allra senaste spelen, som Cyberpunk 2077, på GeForce NOW. Du kan även hitta dina favoritspel för mobila enheter som Stardew Valley i Play Butik.

Ta del av underhållning

Slappna av med appar för videostreaming som Netflix, Disney+ eller YouTube. Lyssna på dina favoritlåtar på Spotify eller YouTube Music.

Microsoft, Excel och PowerPoint är registrerade varumärken som tillhör Microsoft Corporation. Fungerar på Chromebook med Google Play Butik aktiverad. Läs mer här. Du får ytterligare funktioner med en prenumeration på Microsoft 365.

Chromebooks historia

För 10 år sedan var sega uppstartstider, klumpig hårdvara och påträngande uppdateringar normen. Google bestämde sig därför för att skapa en ny typ av laptop som var snabb, säker och lätt att använda – och som inte skulle avbryta dig med uppdateringar.*

* Avser lanseringar och datum som förekommer i USA.

*Se hur länge en enhet kvalificerar sig för uppdateringar på g.co/chromeosupdates/sv/.

2010

CR-48 lanserades som ett pilotprogram för att ge en inblick i framtiden för cloud first-datorer.

2011

Vi lanserade de första Chromebook-modellerna från Acer och Samsung, med fokus på snabbhet, säkerhet och enkelhet.

2012

Det nya användargränssnittet Aura påminner mer om ett konventionellt skrivbord. Den nya modellen Samsung Series 3 Chromebook är en prisvärd och tillgänglig dator. Vi lanserade även den första Chromebox-modellen från Samsung.

2013

Chromebook Pixel med en skärm med bildformat 3:2 ger större och bättre bilder till en bredare publik.

2014

Chromebook hjälper till att modernisera inlärningsupplevelsen för elever och lärare och är den ledande enheten för utbildning i USA. Och den första konvertibla 2-i-1-Chromebook-modellen lanseras, Lenovo Thinkpad 11e Chromebook.

2015

Chromebook Pixel, vår första laptop med USB-C-teknik, presenteras. Gör det möjligt att överföra data snabbt och ladda enheten i rekordhastighet.

2016

Google Play Butik lanseras på Chromebook, med åtkomst till tusentals appar som hjälper dig att få saker gjorda, vara kreativ och ta del av underhållning.

2017

Vi lanserar Chromebook med säkerhetschippet Titan C som skapats av Google för att göra enheterna ännu säkrare och för att bättre skydda användarens identitet.

2018

Crostini-projektet gör det enklare för utvecklare att skapa och testa inbyggda appar, med stöd för Linux. Vi lanserar Family Link så att familjer kan skapa hälsosamma regler för hur barn får använda digitala enheter.

2019

Vi presenterade Chromebook Enterprise som ger företagare och deras medarbetare snabbheten, enkelheten och säkerheten hos Chromebook.

2020

Lanseringen av förstklassiga laptops som HP C1030 Chromebook for Enterprise och Samsung Galaxy Chromebook för att hjälpa användare att få mer gjort, samt löstagbara Chromebook-modeller som Lenovo Chromebook Duet med förbättrat surfplatteläge.

2021 och vidare

Under de kommande 10 åren kommer vi att se mer intelligenta, tillgängliga och användbara Chromebooks som kan skapa bättre upplevelser för alla.

Intelligenta upplevelser

Med hjälp av artificiell intelligens och sensorteknik får användare proaktiv hjälp och en mer anpassad upplevelse.

Håll dig uppkopplad

Utvecklar fler enheter med mobildataanslutning, vilket gör det lättare att få saker gjorda var du än befinner dig.

Jobba smidigt

Vi ser till att dina telefoner, surfplattor och laptops fungerar bättre tillsammans så att du kan jobba sömlöst på alla enheter.

Alltid säker

Fortsätter att skapa säkra upplevelser och skydda din data på alla dina Google-enheter.

Vi ser fram emot de kommande 10 åren